Delikatna w smaku, aromatyczna sałatka, doskonała jako dodatek do obiadu
Co potrzeba:
- 2 średnie cukinie,
- 5 dużych, mięsistych, czerwonych papryk,
- 6 średnich cebul,
- 2 główki czosnku,
- duży pęczek natki pietruszki,
- po 3 ziarna ziela angielskiego do każdego słoika,
- po 1 liściu laurowym do każdego słoika
Co potrzeba na zalewę:
- 3 szklanki oleju,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 1 i ½ szklanki cukru,
- 3 i ½ pełne łyżki soli
Wykonanie:
Do miski kroimy w mniejszą kostkę cukinię i paprykę pozbawione pestek i miękkiego środka, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki pokrojoną drobno. Dodajemy wszystkie składniki zalewy, całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Sałatkę przekładamy do słoików. Gotujemy w garnku napełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy z garnka do wystudzenia.
Smacznego :))
cukinia, papryka, cebula, czosnek, natka pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1