Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

To jest jeden z moich ulubionych dżemów. Nigdy nie ma go za dużo, ponieważ robię go z resztki  pomidorów, które nie zdążyły dojrzeć i zrywam na koniec zbiorów. Do tego dżemu muszą być całkowicie zielone pomidory bez oznak dojrzewania, ponieważ w miejscach, gdzie pomidor jest chociaż troszkę zaróżowiony, w trakcie smażenia zacznie oddzielać się skórka, która jest twarda i niezjadliwa. Dżem wychodzi słodziutki, może nie każdemu taka słodycz odpowiadać, ale to jest taki specyficzny smak, dla mnie pyszny.

 Co potrzeba:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 500 g cukru,
  • 1 cytryna

Wykonanie:

Umyte pomidory kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z nieprzywieralną powłoką, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, smażymy na mniejszym płomieniu cały czas mieszając, dopóki pomidory nie puszczą soku. Wówczas dodajemy cukier, mieszamy. Pomidory puszczą jeszcze więcej soku. Smażymy na średnim płomieniu ok. 2 godziny, aż masa zrobi się gęściejsza, sok prawie cały odparuje, a pomidory zrobią się szkliste. Gotowy dżem przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Smacznego :))

zielony pomidor, zielone pomidory, cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1