Roladki z mięsa mielonego

 

Roladki z mięsa mielonego

Mięso mielone, to doskonały materiał na różnego rodzaju dania, w tym przepisie wykorzystałam go do zrobienia pysznych, soczystych roladek

Co potrzeba:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub wieprzowo-wołowego,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  •  2 jajka,
  • 1 nie czubata łyżka soli,
  • 1 pełna łyżeczka pieprzu,

Co potrzeba na nadzienie:

  • 2 większe cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 czerwona mięsista papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • Ogórki konserwowe

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta

Wykonanie:

Na patelnię z olejem dajemy boczek pokrojony w drobniejszą kostkę, smażymy 3 minuty na średnim płomieniu, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierćpalsterki, smażymy do zeszklenia się cebuli często mieszając. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, dodajemy do zeszklonej cebuli z boczkiem, smażymy 3-4 minuty, często mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną drobno, smażymy 1 minutę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie powinno być wyraziste w smaku, więc nie żałujcie pieprzu. Zostawiamy do przestudzenia. Ogórki kroimy w grubsze paski, zostawiamy na desce. Nie podaję ile tych ogórków, bo ich ilość będzie zależała od tego, ile roladek Wam wyjdzie. Mi na ogół wychodzi 9 sporych roladek, mniejszych 10.

Do miski przekładamy mięso, bułkę tartą, jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na porcje, każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy nadzienie, na każdą porcję kładziemy pasek ogórka. Mięso zamykamy, nadajemy podłużny kształt, obtaczamy w bułce tartej, układamy na patelni łączeniem do spodu. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Obsmażone roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C, pieczemy 12-15 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

mięso mielone, wołowina, wieprzowina, czosnek, cebula, bułka tarta, boczek wędzony, czerwona papryka, pieczarki, ogórki konserwowe, ogórek konserwowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1