Mięso mielone, to doskonały materiał na różnego rodzaju dania, w tym przepisie wykorzystałam go do zrobienia pysznych, soczystych roladek
Co potrzeba:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub wieprzowo-wołowego,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 2 jajka,
- 1 nie czubata łyżka soli,
- 1 pełna łyżeczka pieprzu,
Co potrzeba na nadzienie:
- 2 większe cebule,
- 250 g pieczarek,
- 1 czerwona mięsista papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 300 g boczku wędzonego,
- Ogórki konserwowe
Dodatkowo:
- Olej do smażenia,
- Bułka tarta
Wykonanie:
Na patelnię z olejem dajemy boczek pokrojony w drobniejszą
kostkę, smażymy 3 minuty na średnim płomieniu, mieszamy od czasu do czasu,
dodajemy cebulę pokrojoną w ćwierćpalsterki, smażymy do zeszklenia się cebuli
często mieszając. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, dodajemy do
zeszklonej cebuli z boczkiem, smażymy 3-4 minuty, często mieszając. Dodajemy
paprykę pokrojoną drobno, smażymy 1 minutę. Wszystko doprawiamy solą i
pieprzem. Nadzienie powinno być wyraziste w smaku, więc nie żałujcie pieprzu.
Zostawiamy do przestudzenia. Ogórki kroimy w grubsze paski, zostawiamy na
desce. Nie podaję ile tych ogórków, bo ich ilość będzie zależała od tego, ile
roladek Wam wyjdzie. Mi na ogół wychodzi 9 sporych roladek, mniejszych 10.
Do miski przekładamy mięso, bułkę tartą, jajka, czosnek
przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso
dzielimy na porcje, każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy nadzienie,
na każdą porcję kładziemy pasek ogórka. Mięso zamykamy, nadajemy podłużny
kształt, obtaczamy w bułce tartej, układamy na patelni łączeniem do spodu. Smażymy
na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Obsmażone roladki
przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C,
pieczemy 12-15 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1