Pierś kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym ze słodką śmietanką

 

Pierś kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym ze słodką śmietanką

Pyszny, aromatyczny sos, doskonały do jedzenia z  makaronem, pieczywem, ziemniakami

Co potrzeba:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 1 duży por (ok. 300 g),
  • 400 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 płaska łyżeczka oregano,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Piersi płuczemy, osączamy z wody, kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy, smażymy na rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa dajemy masło, obrane i pokrojone dość grubo pieczarki, smażymy na dużym płomieniu do zrumienienia często mieszając. Pod koniec smażenia posypujemy po 1/2 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Do gotowych pieczarek dajemy pokrojonego w półplasterki pora, smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy z powrotem usmażone mięso, dodajemy oregano, czosnek granulowany, śmietankę, całość mieszamy, dusimy na mniejszym płomieniu 10 minut.

Smacznego :))

por, kurczak, pierś kurczaka, pieczarki, śmietanka 30%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1