Pyszny, aromatyczny sos, doskonały do jedzenia z makaronem, pieczywem, ziemniakami
Co potrzeba:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 1 duży por (ok. 300 g),
- 400 g słodkiej śmietanki 30%,
- 500 g pieczarek,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 płaska łyżeczka oregano,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Piersi płuczemy, osączamy z wody, kroimy w plasterki o
grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski, posypujemy przyprawą gyros,
mieszamy, smażymy na rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia, przekładamy
bez tłuszczu na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa dajemy masło, obrane i
pokrojone dość grubo pieczarki, smażymy na dużym płomieniu do zrumienienia
często mieszając. Pod koniec smażenia posypujemy po 1/2 płaskiej łyżeczki soli
i pieprzu. Do gotowych pieczarek dajemy pokrojonego w półplasterki pora, smażymy
do zeszklenia. Na patelnię przekładamy z powrotem usmażone mięso, dodajemy
oregano, czosnek granulowany, śmietankę, całość mieszamy, dusimy na mniejszym
płomieniu 10 minut.
Smacznego :))
por, kurczak, pierś kurczaka, pieczarki, śmietanka 30%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1