Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy


Ten krem stworzyłam specjalnie do ciasta pomarańczowa fantazja. Jest  delikatnie pomarańczowy, po prostu doskonały


Co potrzeba:

  • 4 pomarańcze ,

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,

  • 2 łyżeczki cukru kryształu,

  • 250 g miękkiego masła,

  • 1 łyżka cukru pudru,

  • 3 żółtka

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy ze skóry i białych części (zróbcie to dokładnie, żeby krem nie był gorzki), pozbywamy się pestek, miksujemy, przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier kryształ, mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy ciepły budyń, ucieramy, dodajemy żółtka i całość ucieramy na masę. Nie będzie ona bardzo gładka, ponieważ zawiera cząsteczki pomarańczy, ale powinna być puszysta. Taką masą przekładamy biszkopt.

Smacznego :))

pomarańcze, budyń, masło

2 komentarze:

  1. A czy te żółtka surowe można jeść czy da radę może dodać je do budyniu z pomarańczy i podgotowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po sparzeniu jajek wrzącą wodą nie musimy już obawiać się salmonelli

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1