Ten krem stworzyłam specjalnie do ciasta pomarańczowa fantazja. Jest delikatnie pomarańczowy, po prostu doskonały
Co potrzeba:
- 4 pomarańcze ,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 2 łyżeczki cukru kryształu,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 3 żółtka
Wykonanie:
Pomarańcze obieramy ze skóry i białych części (zróbcie to dokładnie, żeby krem nie był gorzki), pozbywamy się pestek, miksujemy, przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozrabiamy w 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier kryształ, mieszamy i wlewamy do gotującego się soku. Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy ciepły budyń, ucieramy, dodajemy żółtka i całość ucieramy na masę. Nie będzie ona bardzo gładka, ponieważ zawiera cząsteczki pomarańczy, ale powinna być puszysta. Taką masą przekładamy biszkopt.
Smacznego :))
pomarańcze, budyń, masło
A czy te żółtka surowe można jeść czy da radę może dodać je do budyniu z pomarańczy i podgotowac
OdpowiedzUsuńPo sparzeniu jajek wrzącą wodą nie musimy już obawiać się salmonelli
Usuń