Wołowina z chrupiącymi warzywami w sosie sojowym

Wątróbka z kurczaka w ziołach



Co potrzeba:

  • 800-900 g wołowiny,

  • 2 liście laurowe,

  • 6 ziaren ziela angielskiego,

  • 3 średnie cebule,

  • 3 średnie marchewki,

  • ¼ dużego selera,

  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego,

  • sól,

  • olej

Wykonanie:

Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, dajemy na patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju, obsmażamy na średnim płomieniu 3-4 minuty. Patelnia powinna nadawać się do piekarnika. Do obsmażonego mięsa dajemy liście laurowe, ziele angielskie i dolewamy 0.75 ml ciepłej wody. Patelnię przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 70 minut na termoobiegu. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie, jeśli nie, pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut. Wszystko zależy od jakości wołowiny. W miedzy czasie kroimy cebulę w piórka na osiem części, marchewkę i seler w cienkie słupki. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju  na drugiej patelni, smażymy warzywa 1 minutę na dużym płomieniu, dodajemy sos sojowy, smażymy do zeszklenia się warzyw cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Warzywa powinny pozostać chrupiące.  Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, umieszczamy na palniku, dodajemy usmażone warzywa wraz z tłuszczem do mięsa, mieszamy, smażymy razem 3-4 minuty.

Smacznego :))

wołowina, cebula, marchewka, sos sojowy,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1