Co potrzeba:
- Skórka z cytryny,
- Cukier
Wykonanie:
Zdjętą z cytryny skórkę zalewamy wodą i odstawiamy na dwa dni, zmieniając wodę przynajmniej trzy razy na dobę. Po dwóch dniach skórki zalewamy czystą, zimną wodą i gotujemy 20 minut od chwili wrzenia. Następnie wylewamy wodę a skórki odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonej skórki zdejmujemy ostrym nożem biały miąższ tzw. mezokarp (albedo), a skórkę kroimy w drobną kostkę. Do czystego, suchego słoiczka kładziemy cienkimi warstwami cukier, skórkę, cukier, skórkę, itd. w zależności ile nam wyjdzie warstw. Na końcu zawsze musi być cukier. Delikatnie uciskamy wszystkie warstwy i zakręcamy słoiczek. Po pewnym czasie powstanie odrobina syropu. Jeśli mamy miejsce w słoiku to możemy po pewnym czasie dołożyć nową porcję skórki. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taka skórka jest bardzo aromatyczna i bardzo dobra w smaku nawet jako przekąska.
Smacznego :))
cytryna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1