Skórka cytrynowa w cukrze bez gotowania

Skórka cytrynowa w cukrze bez gotowania



Co potrzeba:

  • Skórka z cytryny,

  • Cukier

Wykonanie:

Zdjętą z cytryny skórkę zalewamy wodą i odstawiamy na dwa dni, zmieniając wodę przynajmniej trzy razy na dobę. Po dwóch dniach skórki zalewamy czystą, zimną wodą i gotujemy 20 minut od chwili wrzenia. Następnie wylewamy wodę a skórki odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonej skórki zdejmujemy ostrym nożem biały miąższ tzw. mezokarp (albedo), a skórkę kroimy w drobną kostkę. Do czystego, suchego słoiczka kładziemy cienkimi warstwami cukier, skórkę, cukier, skórkę, itd. w zależności ile nam wyjdzie warstw. Na końcu zawsze musi być cukier. Delikatnie uciskamy wszystkie warstwy i zakręcamy słoiczek. Po pewnym czasie powstanie odrobina syropu.  Jeśli mamy miejsce w słoiku to możemy po pewnym czasie dołożyć nową porcję skórki. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taka skórka jest bardzo aromatyczna i bardzo dobra w smaku nawet jako przekąska.

Smacznego :))

cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1