Skórka cytrynowa w syropie

Skórka cytrynowa w syropie



Co potrzeba:

  • Skórka z 4 mięsistych cytryn,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Zdjętą z cytryny skórkę zalewamy wodą i odstawiamy na dwa dni, zmieniając wodę przynajmniej trzy razy na dobę. Po dwóch dniach skórki zalewamy czystą, zimną wodą i gotujemy 10 minut od chwili wrzenia. Następnie wylewamy wodę a skórki odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonej skórki zdejmujemy ostrym nożem biały miąższ tzw. mezokarp (albedo), skórkę kroimy na paseczki lub w drobną kostkę w zależności jaki chcemy mieć kształt. Do rondelka dajemy wodę i cukier, podgrzewamy do chwili rozpuszczenia cukru. Dodajemy pokrojoną skórkę, mieszamy  i gotujemy na małym płomieniu ok. 40 minut do chwili, kiedy skórka zrobi się szklista, a płyn odparuje na tyle, że zrobi się z niego niewielka ilość syropu (3-4 łyżki). Musimy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby skórka się nie przypaliła. Wystudzoną skórkę przekładamy do słoika i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Taka skórka pyszna jest jako przekąska.

Smacznego :))

cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1