Pierś kurczaka na chrupiąco

Pierś kurczaka na chrupiąco


Doskonałą alternatywą dla panierki z bułki tartej są płatki kukurydziane. Kotlety w takim wydaniu są nad wyraz chrupiące

Co potrzeba:

  • 4 piersi z kurczaka,

  • Przyprawa typu Kucharek,

  • 6 dużych ząbków czosnku,

  • Płatki kukurydziane ok. 500 g,

  • Jajka,

  • Olej rzepakowy do smażenia,

Wykonanie:

Piersi myjemy, odsączamy z wody, rozbijamy  na dosyć cienkie kotlety. Róbcie to wkładając każdą pierś do woreczka lub owijajcie w folię spożywczą. Unikniecie rozpryskiwania mięsa po całej kuchni :)) Na jednym talerzu roztrzepujemy 2 jajka, na drugi wysypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Rozbite piersi posypujemy równomiernie tylko z jednej strony Kucharkiem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowane piersi maczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i przekładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim płomieniu z obydwu stron na złoty kolor. Jeśli dwa jajka to za mało dodajcie jeszcze jedno.

Smacznego :))

kurczak, pierś, piersi, płatki kukurydziane,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1