Łopatka wieprzowa pieczona w smalcu z papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem

Łopatka wieprzowa pieczona w smalcu z papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem


Doskonałe mięso na ciepło na obiad lub jeszcze lepsze na zimno do kanapek. Dzięki esencji Knorr do duszonych warzyw nie trzeba ich dodatkowo doprawiać. Duża ilość warzyw powoduje, że cała potrawa, pomimo smalcu jest bardzo lekka. Na zimno z sosu powstaje bardzo delikatna galaretka.


Co potrzeba:

  • 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,

  • 1 sztuka esencji Knorr do duszonych warzyw,

  • 1 główka czosnku,

  • 1 średnia cukinia,

  • 1 kostka smalcu,

  • 1 duża, mięsista, czerwona papryka,

  • 6 większych cebul,

  • sól,

  • pieprz,



Wykonanie:

Potrzebna będzie wysoka patelnia ze szczelną pokrywką, którą można wstawić do piekarnika. Cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie kroimy w drobne paseczki, cukinię pozbawiamy nasion i miękkich części i kroimy w drobną kostkę. Mięso myjemy, szpikujemy ząbkami czosnku, posypujemy obficie solą i pieprzem z każdej strony, obsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony po kilka sekund. Zapobiegnie to wyciekaniu soku z mięsa w czasie pieczenia. Do tak przygotowanego mięsa wkładamy esencję Knorr do duszonych warzyw, delikatnie mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy cebulę, paprykę i cukinię nie przykrywając warzywami mięsa, mieszamy równomiernie, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 50 minut. Po tym czasie odwracamy mięso na drugą stronę, mieszamy warzywa, przykrywamy pokrywką i pieczemy 50 minut. Następnie odwracamy jeszcze raz mięso i mieszamy warzywa, pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku na 10 minut, żeby odpoczęło.

Tak wygląda całość na gorąco:



Smacznego :))

łopatka, wieprzowina, czosnek, cukinia, smalec, papryka, cebula

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1