Zawsze, kiedy u mnie w domu pojawia się rabarbar, mam ochotę na pyszne ciasto z jego udziałem. Tak też powstała ta rolada, bardzo delikatna z nieco kwaskowym nadzieniem. W smaku rewelacyjna. Przepis jest na blachę o wymiarach 36 x 28 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 120 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia nie czubata,
Co potrzeba na masę rabarbarową:
- 800 g rabarbaru po oczyszczeniu (przed oczyszczeniem ok.1 kg)
- 2 łyżki cukru,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Co potrzeba do wykończenia:
- Cukier puder
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm, odważamy 800 g, przekładamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy dokładnie, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jest to warunek konieczny do zwinięcia rolady. Rozprowadzamy rabarbar równomiernie. W misce mikserem ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników i spienienia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie mikserem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na rabarbar, delikatnie rozprowadzamy. Ciasta nie ma dużo, ale powinno pokryć rabarbar bardzo cienką warstwą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 30-35 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie na ciasto kładziemy nowy arkusz papieru do pieczenia, na niego kładziemy dużą deskę do krojenia i zręcznym ruchem odwracamy ciasto przytrzymując deskę, kładziemy na blacie. Ściągamy papier z rabarbaru, bo to on będzie teraz na wierzchu
wyciągamy deskę, zwijamy ciasto w roladę pomagając sobie
papierem do pieczenia, który jest teraz na spodzie, zaczynając od szerszego
boku. Roladę zawijamy w papier do pieczenia, zostawiamy do wystudzenia. Po
rozwinięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :))
rabarbar, biszkopt, rolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1