Polędwica z dorsza czarnego pieczona w marynacie musztardowo-majonezowej z suszonym pomidorem

 

Polędwica z dorsza czarnego pieczona w marynacie z majonezem

Dorsz czarny jest pyszną mięsistą rybą, którą pokochacie po pierwszym kęsie. Pieczony w delikatnej marynacie zadowoli nie jedno podniebienie

Co potrzeba:

  • 1 kg świeżej polędwicy z dorsza,

Co potrzeba na marynatę:

  • 4 łyżki pełne majonezu,
  • 6 szt. pomidorów suszonych w oleju,
  • Skórka otarta z 1/2 limonki,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większym płaskim pojemniku, wkładamy polędwicę z dorsza pokrojoną w kawałki ok 5-6 cm, każdy kawałek pokrywamy marynatą, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy resztę marynaty, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 10-12 minut na termoobiegu do delikatnego zrumienienia.

Smacznego :))

dorsz czarny, polędwica z dorsza, majonez, musztarda, suszone pomidory, limonka, sok z limonki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1