Dorsz czarny jest pyszną mięsistą rybą, którą pokochacie po pierwszym kęsie. Pieczony w delikatnej marynacie zadowoli nie jedno podniebienie
Co potrzeba:
- 1 kg świeżej polędwicy z dorsza,
Co potrzeba na marynatę:
- 4 łyżki pełne majonezu,
- 6 szt. pomidorów suszonych w oleju,
- Skórka otarta z 1/2 limonki,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w większym płaskim pojemniku,
wkładamy polędwicę z dorsza pokrojoną w kawałki ok 5-6 cm, każdy kawałek
pokrywamy marynatą, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie kawałki dorsza
układamy w naczyniu żaroodpornym, wykładamy resztę marynaty, przykrywamy,
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 10-12 minut na
termoobiegu do delikatnego zrumienienia.
Smacznego :))
dorsz czarny, polędwica z dorsza, majonez, musztarda, suszone pomidory, limonka, sok z limonki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1