Łopatka wieprzowa w sosie po myśliwsku z kaszą

 

Łopatka wieprzowa w sosie po myśliwsku z kaszą

Zdrowa kasza w połączeniu z pysznym sosem, to danie iście królewskie. Kocham zbierać grzyby, a potem jeść je w różnych potrawach, w tym daniu odnalazły sie doskonale

Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 400 g grzybów mrożonych lub obgotowanych świeżych,
  • 250 ml bulionu,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 średnie kiszone ogórki,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso z łopatki kroimy w pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w  poprzek włókien na cienkie kawałki, przekładamy do wysokiej patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju. Smażymy z każdej strony do momentu, aż mięso przestanie puszczać płyn. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy go na mniejsze kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy zamrożone lub obgotowane grzyby, wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno ogórki kiszone. W dużym kubku lub miseczce mieszamy mąkę z 1 płaską łyżeczką pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy stopniowo 1,5 szklanki wody dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Całość wlewamy do mięsa, delikatnie mieszamy. Gotujemy 5 minut. Podajemy z kaszą.

Smacznego :))

grzyby, łopatka wieprzowa, mięso mielone, wieprzowina, bulion, 

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1