Zdrowa kasza w połączeniu z pysznym sosem, to danie iście królewskie. Kocham zbierać grzyby, a potem jeść je w różnych potrawach, w tym daniu odnalazły sie doskonale
Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 400 g grzybów mrożonych lub obgotowanych świeżych,
- 250 ml bulionu,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 średnie kiszone ogórki,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej typ 450,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso z łopatki kroimy w pasy wzdłuż włókien, a następnie
każdy pas kroimy w poprzek włókien na
cienkie kawałki, przekładamy do wysokiej patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju.
Smażymy z każdej strony do momentu, aż mięso przestanie puszczać płyn. Dodajemy
mięso mielone, rozdrabniamy go na mniejsze kawałki, dodajemy ziele angielskie,
liść laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, dodajemy zamrożone lub obgotowane grzyby,
wlewamy bulion. Delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym
płomieniu 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno ogórki kiszone.
W dużym kubku lub miseczce mieszamy mąkę z 1 płaską łyżeczką pieprzu, 1/2
płaskiej łyżeczki soli, wlewamy stopniowo 1,5 szklanki wody dokładnie
mieszając, żeby nie było grudek. Całość wlewamy do mięsa, delikatnie mieszamy.
Gotujemy 5 minut. Podajemy z kaszą.
Smacznego :))
grzyby, łopatka wieprzowa, mięso mielone, wieprzowina, bulion,
Zdrowy obiadek zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuń