Zupa kaniowa z kaniami

 

Zupa kaniowa z kaniami

Czy wiecie, że Kanie należą do grupy pieczarkowatych? Może dlatego są takie smaczne. Ja wykorzystałam je w zupie, której nadały rewelacyjny smak.

Co potrzeba:

  • 10 kapeluszy kani dużych
  • 1 ćwiartka kurczaka,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1/8 dużego selera,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1/4 średniego kalafiora,
  • 20 g masła,
  • 100 g śmietanki 30% słodkiej,
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy typu kucharek,
  • Sól,
  • Pieprz

 Wykonanie:

Do garnka dajemy wypłukaną ćwiartkę kurczaka, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, selera i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w średnią kostkę, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje, dodajemy kucharka, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy na małym płomieniu. W tym czasie kanie płuczemy, kroimy w ok. 2 cm x 5 cm paski, smażymy na rozgrzanym maśle, dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Smażymy do odparowania powstającego płynu i do lekkiego zrumienienia grzybów. Usmażone kanie przekładamy do garnka. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny licząc od początku gotowania się zupy. 15 minut przed końcem dodajemy kalafiora pokrojonego w różyczki. Po tym czasie wyłączamy płomień, dodajemy słodką śmietankę, mieszamy.

Smacznego :))

grzyby, kania, kanie, seler, marchewka, pietruszka, kalafior, ziemniaki, śmietanka 30%, śmietana słodka


2 komentarze:

  1. Szkoda że już ich nie ma zjadłam bym takie grzybki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, bo można z nich pyszne jedzenie przygotować :D

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1