Czy wiecie, że Kanie należą do grupy pieczarkowatych? Może dlatego są takie smaczne. Ja wykorzystałam je w zupie, której nadały rewelacyjny smak.
Co potrzeba:
- 10 kapeluszy kani dużych
- 1 ćwiartka kurczaka,
- 3 średnie marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 1/8 dużego selera,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1/4 średniego kalafiora,
- 20 g masła,
- 100 g śmietanki 30% słodkiej,
- 2 pełne łyżeczki przyprawy typu kucharek,
- Sól,
- Pieprz
Do garnka dajemy wypłukaną ćwiartkę kurczaka, marchewkę
pokrojoną w cienkie plasterki, selera i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki
pokrojone w średnią kostkę, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia,
kiedy woda się zagotuje, dodajemy kucharka, zmniejszamy płomień, przykrywamy
garnek pokrywką, gotujemy na małym płomieniu. W tym czasie kanie płuczemy,
kroimy w ok. 2 cm x 5 cm paski, smażymy na rozgrzanym maśle, dajemy 1 płaską
łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Smażymy
do odparowania powstającego płynu i do lekkiego zrumienienia grzybów. Usmażone
kanie przekładamy do garnka. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny licząc od początku
gotowania się zupy. 15 minut przed końcem dodajemy kalafiora pokrojonego w
różyczki. Po tym czasie wyłączamy płomień, dodajemy słodką śmietankę, mieszamy.
Smacznego :))
grzyby, kania, kanie, seler, marchewka, pietruszka, kalafior, ziemniaki, śmietanka 30%, śmietana słodka
Szkoda że już ich nie ma zjadłam bym takie grzybki
OdpowiedzUsuńOj szkoda, bo można z nich pyszne jedzenie przygotować :D
Usuń