Kiedy mam mało czasu na przygotowanie jedzenia pakuję składniki do jednego garnka i zapominam o nim do momentu, kiedy mi piekarnik przypomni. Mogę zająć się w tym czasie zupełnie czymś innym. Polecam Wam to danie, bo jest mega smaczne i mało pracochłonne
Co potrzeba:
- 1 kg fileta z udźca indyka (bez skóry i kości),
- 500 g ziemniaków,
- 1 duża niezbyt szeroka marchewka,
- 1 duża czerwona, mięsista papryka,
- 1 duża cebula żółta (ok. 150 g),
- 1 duża cebula czerwona (ok. 150 g),
- 4 łyżki oleju,
- 1 pełna łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 pełna łyżeczka oregano,
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Mięso płuczemy, osączamy z wody, kroimy w średniej wielkości
kawałki, przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, czosnek
granulowany, paprykę słodką, oregano, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę
pieprzu, dokładnie mieszamy, odstawiamy na blat. Do drugiej miski dajemy ziemniaki
pokrojone w większą kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w
cienkie piórka, paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dodajemy olej, 1
płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy. Do
szerokiego i wyższego garnka odpowiedniego do pieczenia w piekarniku dajemy na
spód połowę warzyw, na nie wykładamy równomiernie mięso, a na wierzch wykładamy
resztę warzyw. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C,
pieczemy 50 minut na termoobiegu, po tym czasie całość delikatnie mieszamy,
wstawiamy do piekarnika bez przykrycia na 10 minut.
Smacznego :))
indyk, udziec z indyka, papryka czerwona, cebula, czosnek niedźwiedzi, marchewka, ziemniaki
Wspaniały obiadek zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń