Filet z udźca indyka pieczony z warzywami

 

Filet z udźca indyka pieczony z warzywami

Kiedy mam mało czasu na przygotowanie jedzenia pakuję składniki do jednego garnka i zapominam o nim do momentu, kiedy mi piekarnik przypomni. Mogę zająć się w tym czasie zupełnie czymś innym. Polecam Wam to danie, bo jest mega smaczne i mało pracochłonne

Co potrzeba:

  • 1 kg fileta z udźca indyka (bez skóry i kości),
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 duża niezbyt szeroka marchewka,
  • 1 duża czerwona, mięsista papryka,
  • 1 duża cebula żółta (ok. 150 g),
  • 1 duża cebula czerwona (ok. 150 g),
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 pełna łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 pełna łyżeczka oregano,
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Mięso płuczemy, osączamy z wody, kroimy w średniej wielkości kawałki, przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, paprykę słodką, oregano, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy, odstawiamy na blat. Do drugiej miski dajemy ziemniaki pokrojone w większą kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, dodajemy olej, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy. Do szerokiego i wyższego garnka odpowiedniego do pieczenia w piekarniku dajemy na spód połowę warzyw, na nie wykładamy równomiernie mięso, a na wierzch wykładamy resztę warzyw. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu, po tym czasie całość delikatnie mieszamy, wstawiamy do piekarnika bez przykrycia na 10 minut.

Smacznego :))

indyk, udziec z indyka, papryka czerwona, cebula, czosnek niedźwiedzi, marchewka, ziemniaki

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1