Delikatne, kruche z zewnątrz, babeczkowe w środku, tak można określić te ciastka. Zawierają jeden składnik, który smakuje i pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest na 16 dość sporych ciastek
Co potrzeba:
- 150 g dyni po oczyszczeniu,
- 100 g masła miękkiego,
- 300 g maki tortowej typ 450,
- 100 g cukru,
- 2 jajka L,
- 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego,
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy dynię: obieramy ze skóry, pozbawiamy
środka z pestkami, odważamy 150 g, ścieramy na grubych oczkach do pojemnika.
Dodajemy 1 płaską łyżeczkę cukru trzcinowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2
łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, dokładnie mieszamy, odstawiamy do
przegryzienia się. Dynia nabierze zupełnie innego smaku i zapachu. W tym czasie
w misce ucieramy jajka z cukrem (100 g) na puszystą, dość gęstą pianę, dodajemy
masło, ucieramy do momentu, aż z masła pozostaną bardzo malutkie grudki,
dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.
Masa będzie gęsta i dość lepiąca. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta za pomocą dwóch łyżek, powinny być nieco
większe od orzechów włoskich, delikatnie je spłaszczamy, ale nie do końca.
Miedzy ciastkami powinny pozostać odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia będą
rosły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 30 minut na
funkcji góra dół do zrumienienia. Upieczone wyciągamy z piekarnika, zostawiamy
do wystudzenia. Zimne możecie posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to
konieczne.
Smacznego :))
dynia, sok z cytryny, mąka tortowa, masło, ekstrat pomarańczowy naturalny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1