Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy

 

Ciastka babeczkowe z dynią i nutą pomarańczy

Delikatne, kruche z zewnątrz, babeczkowe w środku, tak można określić te ciastka. Zawierają jeden składnik, który smakuje i pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest na 16 dość sporych ciastek

Co potrzeba:

  • 150 g dyni po oczyszczeniu,
  • 100 g masła miękkiego,
  • 300 g maki tortowej typ 450,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka L,
  • 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego,
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy dynię: obieramy ze skóry, pozbawiamy środka z pestkami, odważamy 150 g, ścieramy na grubych oczkach do pojemnika. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę cukru trzcinowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się. Dynia nabierze zupełnie innego smaku i zapachu. W tym czasie w misce ucieramy jajka z cukrem (100 g) na puszystą, dość gęstą pianę, dodajemy masło, ucieramy do momentu, aż z masła pozostaną bardzo malutkie grudki, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i dość lepiąca. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta za pomocą dwóch łyżek, powinny być nieco większe od orzechów włoskich, delikatnie je spłaszczamy, ale nie do końca. Miedzy ciastkami powinny pozostać odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia będą rosły. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 30 minut na funkcji góra dół do zrumienienia. Upieczone wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia. Zimne możecie posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.

Smacznego :))

dynia, sok z cytryny, mąka tortowa, masło, ekstrat pomarańczowy naturalny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1