Zapach pieczonych ziemniaków, jaki wydobywa się z piekarnika w trakcie pieczenia jest bezcenny. Tak upieczone ziemniaki są rewelacyjne w smaku i są doskonałym dodatkiem do chyba każdego dania mięsnego, można je jeść również bez mięsa, polane sosem czosnkowym lub fetowym. Ja wyjadam czosnek, który piecze się razem z ziemniakami
Co potrzeba:
- 4-5 średnich ziemniaków,
- 8 ząbków czosnku,
- 6 małych gałązek rozmarynu,
- Oregano suszone,
- Sól,
- Olej rzepakowy
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy 4 łyżki oleju. Ziemniaki myjemy, osączamy z wody, kroimy ze skórką w mniejszą kostkę, dajemy na blachę, mieszamy z olejem, rozkładamy równomiernie. Między ziemniaki wkładamy czosnek i rozmaryn, posypujemy solą i oregano do smaku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
ziemniaki, czosnek, rozmaryn, oregano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1