Mięso królika doskonale nadaje się na świąteczny obiad, ale jedzony w tygodniu smakuje równie pysznie. Tym razem zrobiłam go w pysznym sosie śmietanowo-mlecznym z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw
Co potrzeba:
- 1 królik 1600 g- 1800 g,
- 1 kostka masła (200 g),
- 2 większe marchewki,
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 200 g śmietanki 30% słodkiej,
- 1 duża cebula,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- Sól,
- Pieprz,
- Oregano,
Wykonanie:
Królika, dzielimy na porcje, płuczemy, odsączamy z wody.
Każdą część posypujemy solą, pieprzem i oregano, przekładamy do pojemnika,
zamykamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do szerokiego i
wysokiego garnka do zapiekania dajemy pół kostki masła, kiedy się rozpuści, układamy mięso,
obsmażamy z każdej strony. W czasie, kiedy mięso będzie się smażyć, na patelnię
dajemy pozostałe pół kostki masła, a kiedy się roztopi dajemy cebulę pokrojoną
w bardzo cienkie piórka, smażymy na większym płomieniu, kiedy się nieco zeszkli
dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Jeśli macie grubą marchewkę,
pokrójcie ją w ćwierćplasterki. Posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, 1 płaską
łyżeczką pieprzu, smażymy ok. 10 minut, aż marchewka będzie delikatnie obsmażona.
Cebulę i marchewkę przekładamy do garnka z królikiem, wlewamy 1/2 szklanki
mleka, 2 szklanki wody, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1 i 1/2 godziny na mniejszym płomieniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy i odwracamy
mięso żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy śmietankę 30%, delikatnie
mieszamy, nieco zwiększamy płomień, dusimy 10 minut bez przykrycia.
Smacznego :))
królik, mleko, śmietanka 30% słodka, czosnek, cebula, marchewka, masło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1