Królik duszony w sosie śmietanowo-mlecznym

 

Królik duszony w sosie śmietanowo-mlecznym

Mięso królika doskonale nadaje się na świąteczny obiad, ale jedzony w tygodniu smakuje równie pysznie. Tym razem zrobiłam go w pysznym sosie śmietanowo-mlecznym z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw

Co potrzeba:

  • 1 królik 1600 g- 1800 g,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 2 większe marchewki,
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 200 g śmietanki 30% słodkiej,
  • 1 duża cebula,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól, 
  • Pieprz, 
  • Oregano,

Wykonanie:

Królika, dzielimy na porcje, płuczemy, odsączamy z wody. Każdą część posypujemy solą, pieprzem i oregano, przekładamy do pojemnika, zamykamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do szerokiego i wysokiego garnka do zapiekania dajemy pół kostki masła, kiedy się rozpuści, układamy mięso, obsmażamy z każdej strony. W czasie, kiedy mięso będzie się smażyć, na patelnię dajemy pozostałe pół kostki masła, a kiedy się roztopi dajemy cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka, smażymy na większym płomieniu, kiedy się nieco zeszkli dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Jeśli macie grubą marchewkę, pokrójcie ją w ćwierćplasterki. Posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, 1 płaską łyżeczką pieprzu, smażymy ok. 10 minut, aż marchewka będzie delikatnie obsmażona. Cebulę i marchewkę przekładamy do garnka z królikiem, wlewamy 1/2 szklanki mleka, 2 szklanki wody, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1 i 1/2 godziny na mniejszym płomieniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy i odwracamy mięso żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy śmietankę 30%, delikatnie mieszamy, nieco zwiększamy płomień, dusimy 10 minut bez przykrycia.

Smacznego :))

królik, mleko, śmietanka 30% słodka, czosnek, cebula, marchewka, masło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1