Ciasto biszkoptowe Malinowa Zuzia bez pieczenia

 

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z pachnącymi malinami, galaretką i lekkim kremem śmietanowym z mascarpone, polecam każdemu łasuchowi. Ciasto nie jest słodkie, więc można zjeść całkiem spory kawałek. Przepis jest na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm

Co potrzeba:

  • 2 paczki podłużnych biszkoptów (400 g),
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych,
  • 2 galaretki malinowe w proszku na 500 ml wody,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 400 g śmietanki 30% słodkiej,
  • 2 nie czubate łyżeczki żelatyny (10 g),
  • 1 łyżka nie czubata cukru pudru,
  • Biała czekolada- kilka kostek

Wykonanie:

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, dodajemy maliny. mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelewamy do szerokiego, płaskiego naczynia, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę kroimy na dość drobne kawałki. Do szklanki wlewamy gorącą wodę do 1/3, dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia. W między czasie do wysokiego dużego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ubijamy na wysokich obrotach, uważając, żeby nie zrobiło się masło. 1 łyżkę ubitej śmietany przekładamy do wystudzonej żelatyny, mieszamy. Śmietanka w szklance zrobi się rzadka. Serek mascarpone mieszamy kilkakrotnie łyżką, żeby go rozpulchnić, przekładamy do ubitej śmietany i na małych obrotach ubijamy do połączenia składników, dodajemy żelatynę, jeszcze dosłownie chwilkę ubijamy. Do kremu przekładamy pokrojoną galaretkę, mieszamy całość delikatnie łyżką, do połączenia składników. Połowę kremu przekładamy na biszkopty, rozprowadzamy równomiernie, układamy drugą warstwę biszkoptów, na to wykładamy pozostałą masę. Rozprowadzamy równomiernie, posypujemy startą białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki, na 12 godzin.

Smacznego :))

biszkopty, galaretka, maliny, serek mascarpone, śmietanka 30%, 

2 komentarze:

  1. Dziękuje za komentarz u mniena blogu a to ciasto jest super tylko zrobie z innymi owocami nie zawsze się chce piec pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1