Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z pachnącymi malinami, galaretką i lekkim kremem śmietanowym z mascarpone, polecam każdemu łasuchowi. Ciasto nie jest słodkie, więc można zjeść całkiem spory kawałek. Przepis jest na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm
Co potrzeba:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów (400 g),
- 400 g malin świeżych lub mrożonych,
- 2 galaretki malinowe w proszku na 500 ml wody,
- 500 g serka mascarpone,
- 400 g śmietanki 30% słodkiej,
- 2 nie czubate łyżeczki żelatyny (10 g),
- 1 łyżka nie czubata cukru pudru,
- Biała czekolada- kilka kostek
Wykonanie:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Galaretki
rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, dodajemy maliny. mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Chłodną galaretkę
przelewamy do szerokiego, płaskiego naczynia, wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia. Gotową galaretkę kroimy na dość drobne kawałki. Do
szklanki wlewamy gorącą wodę do 1/3, dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia. W między czasie do wysokiego dużego
naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ubijamy na wysokich obrotach,
uważając, żeby nie zrobiło się masło. 1 łyżkę ubitej śmietany przekładamy do
wystudzonej żelatyny, mieszamy. Śmietanka w szklance zrobi się rzadka. Serek
mascarpone mieszamy kilkakrotnie łyżką, żeby go rozpulchnić, przekładamy do
ubitej śmietany i na małych obrotach ubijamy do połączenia składników, dodajemy
żelatynę, jeszcze dosłownie chwilkę ubijamy. Do kremu przekładamy pokrojoną
galaretkę, mieszamy całość delikatnie łyżką, do połączenia składników. Połowę
kremu przekładamy na biszkopty, rozprowadzamy równomiernie, układamy drugą
warstwę biszkoptów, na to wykładamy pozostałą masę. Rozprowadzamy równomiernie,
posypujemy startą białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki, na 12 godzin.
Smacznego :))
biszkopty, galaretka, maliny, serek mascarpone, śmietanka 30%,
Dziękuje za komentarz u mniena blogu a to ciasto jest super tylko zrobie z innymi owocami nie zawsze się chce piec pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, ciasto jest pyszne nawet z innymi owocami :D
Usuń