Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami

 

Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami

Ciasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec. Tak też powstały te paszteciki, kruche, bardzo delikatne. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole z czerwonym barszczem a także na każdej imprezie jako pyszna przekąska. Dodatek czarnuszki i czerwonego pieprzu podkręca smak

Co potrzeba:

  • 300 g ciasta francuskiego,
  • 400 g grzybów świeżych lub mrożonych,
  • 2 średnie cebule,
  • 50 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu nie czubate,
  • 1 jajko,
  • Czarnuszka,
  • Pieprz czerwony (opcjonalnie)

Wykonanie:

Świeże oczyszczone grzyby obgotowujemy przez 1 minutę w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli na 1,5 l wody), przelewamy na sitko, płuczemy zimną wodą, zostawiamy do odsączenia. Jeśli mamy mrożone grzyby musimy je wcześniej rozmrozić. Grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na średnim sitku. Na patelni rozpuszczamy masło, dajemy zmielone grzyby z cebulą, sól, pieprz, smażymy na mniejszym płomieniu ok. 15 minut bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliły. Masa powinna być wysmażona, pozbawiona płynu, zwarta i gęsta. Zostawiamy do wystudzenia, dzielimy na dwie części. Kiedy grzyby wystygną, przygotowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je na blacie, przekrajamy wzdłuż na dwie równe części. Na każdą część wzdłuż długiego brzegu wykładamy grzyby w kształcie grubszego wałka. Przy pomocy papieru, na którym jest ciasto zwijamy je w rulon, tak, żeby ciasto nachodziło na siebie, dociskamy brzegi. Przy pomocy bardzo ostrego noża kroimy ciasto na ok. 5 cm kawałki. Na dużą blachę z piekarnika dajemy papier do pieczenia, układamy pokrojone kawałki ciasta łączeniem do spodu, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką. Ja dodatkowo posypuję czerwonym pieprzem, który delikatnie wciskam w ciasto, ale musicie to robić delikatnie, bo jest kruchy i łatwo się rozkrusza. Tak przygotowane paszteciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wyjmujemy do przestudzenia.

Smacznego:))

ciasto francuskie, grzyby, czarnuszka, pieprz czerwony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1