Fantastyczny w smaku, aromatyczny, podkręcony niewielką iloscią imbiru, po prostu pyszny. Robiony jest o takiej porze roku, kiedy u nas za oknem jest zima, czasami sroga i mroźna, a w sklepach pomarańczy jest pod dostatkiem. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 małych słoiczków (ok. 160 ml). Korzystajcie z przepisu i zróbcie mały zapas, bo dżem znika szybko, a do następnej zimy trzeba czekać...rok :)
Co potrzeba:
- 3 kg pomarańczy,
- 50 g imbiru,
- 160 g – 220 g cukru,
- 2 żelfixy 3:1
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy,
przekrajamy na połówki. Wyciskamy sok za pomocą wyciskarki do cytrusów,
przelewamy do garnka. Powinno powstać ok. 2 l soku z miąższem. Połowę skórek
zostawiamy do dżemu, resztę wyrzucamy. Skórki pozostawione do dżemu kroimy w
paski, wycinamy białą część, tzw. albedo, a resztę kroimy w paseczki o
szerokości ok. 3-4 mm, dodajemy do soku. Imbir obieramy, ścieramy na tarce z
drobnymi oczkami, dodajemy do soku. Wsypujemy 160 g cukru, mieszamy, gotujemy pod
przykryciem 40 minut na mniejszym płomieniu, od czasu do czasu mieszamy. Na
koniec gotowania próbujemy smak. Jeśli jest za kwaśny, dodajemy po trochę resztę cukru, aż do momentu, kiedy uzyskamy odpowiedni dla nas smak. Wszystko zależy od tego, czy pomarańcze są bardzo słodkie, czy lekko kwaskowate. Zostawiamy
do wystudzenia. Do chłodnego soku dodajemy 2 żelfiksy, mieszamy, włączamy
płomień, gotujemy 3 minuty od chwili zagotowania cały czas mieszając, żeby nie
porobiły się grudki. Gorący dżem przekładamy do małych słoiczków do pełna, wilgotną ściereczką wycieramy brzegi, zakręcamy, zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1