Gruszki są idealne na nalewkę, pachnącą, słodką, nie bardzo mocną. W sam raz na babskie wieczory. Panom też polecam
Co potrzeba:
- 3 kg gruszek,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu 95 %,
- 1 l wody przegotowanej, zimnej
Wykonanie:
Do dużego słoja dajemy gruszki obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki średniej wielkości. Zasypujemy je cukrem, mieszamy słojem, zakręcamy. Zostawiamy na 3 dni, ale mieszamy słojem 2-3 razy dziennie, aby cały cukier się rozpuścił. Po trzech dniach wlewamy najpierw wodę, a następnie spirytus. Mieszamy słojem, zakręcamy, przykrywamy ścierką, zostawiamy na 3 miesiące. Przez ten czas kilkakrotnie mieszamy słojem. Po tym czasie na garnek dajemy sitko wyłożone gazą lub pieluchą złożoną dwukrotnie, zlewamy całą zawartość nalewki, nie wyciskamy gruszek tylko pozostawiamy do osączenia na 2-3 godziny. Po tym czasie gruszki przekładamy do słoików, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców do deserów, a nalewkę mieszamy w garnku, rozlewamy do butelek. Zostawiamy na 6 miesięcy do klarowania i nabrania mocy. Oczywiście możecie ją wypić wcześniej, wybór należy do Was.
Smacznego :))
gruszki, gruszkówka, spirytus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1