Uwielbiam zbierać grzyby i wcale nie są to małe ilości. Mówią, że od nadmiaru głowa nie boli, ale czasami nie wiem, co z nimi zrobić. Suszę, mrożę, przetwarzam, oddaję bliskim, robię też taki pasztet, który mogę polecić każdemu, kto kocha jeść grzyby. Wychodzi soczysty, mega aromatyczny i dobrze doprawiony. Przepis jest na keksiarkę o wymiarach 35 cm x 12 cm
Co potrzeba:
- 2 kg grzybów,
- 2 średnie marchewki,
- 2 większe cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 1 pełna łyżka kucharka,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 4-5 pełnych łyżek bułki tartej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Grzyby czyścimy, płuczemy w wodzie, przekładamy do garnka,
zalewamy wodą tak, żeby były całe przykryte, gotujemy 15 minut od chwili
zagotowania się wody. Przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Na
patelnię z rozgrzanym olejem dajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, smażymy
do zeszklenia, dodajemy cebulę pokrojoną w drobniejsze piórka, smażymy do
zeszklenia cebuli razem z marchewką a następnie dolewamy 1/2 szklanki wody.
Dusimy ok. 20 minut na średnim płomieniu, aż marchewka będzie miękka a woda wyparowana.
Zostawiamy do wystudzenia. Chłodne grzyby i usmażoną marchewkę z cebulą mielimy
na maszynce do mięsa na średnim sitku. Do zmielonej masy dodajemy jajka, 4
łyżki bułki tartej, kucharka, pieprz, oregano, tymianek, gałkę muszkatołową,
czosnek granulowany, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za bardzo rzadka i
mokra, dodajemy jeszcze jedną łyżkę bułki tartej. Masę przekładamy do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C,
pieczemy 1 godzinę na termoobiegu, po tym czasie wyjmujemy pasztet, smarujemy
wierzch masłem, które roztopi się natychmiast na powierzchni, pieczemy jeszcze 20
minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na złożonej
kilkakrotnie ściereczce, żeby blacha oddawała ciepło na zewnątrz. Pasztet zostawiamy
do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1