Pasztet z grzybów leśnych

 

Pasztet z grzybów leśnych

Uwielbiam zbierać grzyby i wcale nie są to małe ilości. Mówią, że od nadmiaru głowa nie boli, ale czasami nie wiem, co z nimi zrobić. Suszę, mrożę, przetwarzam, oddaję bliskim, robię też taki pasztet, który mogę polecić każdemu, kto kocha jeść grzyby. Wychodzi soczysty, mega aromatyczny i dobrze doprawiony. Przepis jest na keksiarkę o wymiarach 35 cm x 12 cm

Co potrzeba:

  • 2 kg grzybów,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 większe cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 pełna łyżka kucharka,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 4-5 pełnych łyżek bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Grzyby czyścimy, płuczemy w wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby były całe przykryte, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody. Przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem dajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, smażymy do zeszklenia, dodajemy cebulę pokrojoną w drobniejsze piórka, smażymy do zeszklenia cebuli razem z marchewką a następnie dolewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy ok. 20 minut na średnim płomieniu, aż marchewka będzie miękka a woda wyparowana. Zostawiamy do wystudzenia. Chłodne grzyby i usmażoną marchewkę z cebulą mielimy na maszynce do mięsa na średnim sitku. Do zmielonej masy dodajemy jajka, 4 łyżki bułki tartej, kucharka, pieprz, oregano, tymianek, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za bardzo rzadka i mokra, dodajemy jeszcze jedną łyżkę bułki tartej. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 1 godzinę na termoobiegu, po tym czasie wyjmujemy pasztet, smarujemy wierzch masłem, które roztopi się natychmiast na powierzchni, pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na złożonej kilkakrotnie ściereczce, żeby blacha oddawała ciepło na zewnątrz. Pasztet zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :))

grzyby, marchewka, cebula, czosnek granulowany, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, kucharek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1