Cudownie aromatyczna, delikatna w smaku, pyszna. Koniecznie ją zróbcie, a w zimowe wieczory pozwoli Wam przywrócić wspomnienie ciepłej wiosny i lata. Jeśli chcecie zrobić większą ilość nalewki musicie proporcjonalnie zwiększyć składniki
Co potrzeba:
- 1 kg truskawek,
- 500 g cukru,
- 0,75 l wódki
Wykonanie:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, odsączamy na sitku. Jedną część truskawek przekładamy do słoja, zasypujemy połową cukru, dodajemy resztę truskawek i zasypujemy resztą cukru, przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 3 dni. Dolewamy wódkę, mieszamy ruszając słojem, Przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 3 miesiące w temperaturze pokojowej. Słoik przykrywamy ściereczką, żeby światło nie dochodziło do nalewki. Co jakiś czas ruszamy słojem. Po tym czasie Nalewkę zlewamy do garnka przez sitko wyłożone pieluchą tetrową złożoną 3 krotnie lub przez sitko wyłożone 4 krotnie złożoną gazą. Nalewkę przelewamy do butelek, zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na 6 miesięcy. Truskawki przekładamy do czystego słoika, zakręcamy i w ten sposób jesteśmy posiadaczami pysznych owoców, które można wykorzystać do lodów, drinków, deserów lub po prostu zjeść. Nalewka jest tak pyszna, że będzie Wam trudno się powstrzymać przed spróbowaniem jej wcześniej.
Smacznego i na zdrowie :))
truskawki, wódka, alkohol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1