Marynata sprawia, że żeberka rozpływają się w ustach
Co potrzeba:
- 1,3-1,5 kg żeberek,
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Co potrzeba na marynatę:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżka oregano,
- 1 płaska łyżka tymianku,
- 1 łyżeczka czubata czosnku granulowanego,
- 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w misce. Mięso kroimy na kawałki tak, żeby każdy kawałek miał 2 kostki. przekładamy do miski z marynatą, mieszamy, żeby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie na blachę wlewamy 3 łyżki oleju, układamy żeberka, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie odwracamy, pieczemy 10 minut.
Smacznego :))
musztarda francuska, sos sojowy, żeberka, sok z cytryny
To moze byc wysmienite!
OdpowiedzUsuń