Z podanego przepisu wychodzi 16-17 bardzo delikatnych i wilgotnych babeczek
Co potrzeba:
- 1/2 szklanki cydru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 350 g borówek (mogą być mrożone)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jeśli macie mrożone borówki, trzeba je przelać na sitku
zimną wodą. Nie muszą się rozmrozić, ale powinny być luźne. Jeśli po jednym
przelaniu wodą dalej się zlepiają, przelejcie je jeszcze raz. Tak przygotowane
borówki zostawiamy do odsączenia. Do miski dajemy cydr, jajka, olej, cukier, ekstrakt
cytrynowy, mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy do połączenia składników,
dodajemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, dokładnie
mieszamy łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników. Dodajemy
borówki, mieszamy delikatnie. Czekamy 20-30 minut, żeby ciasto się przegryzło,
babeczki będą wyższe. Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papierowymi
foremkami, wypełniamy je ciastem 0,5 cm od brzegu. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180⁰ C na funkcji góra-dół 35 minut.
Smacznego :))
cydr, mąka tortowa, mąka kukurydziana, borówki, ekstrakt cytrynowy, jajka, babeczki, muffinki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1