Babeczki cydrowe z borówkami i mąką kukurydzianą

Babeczki cydrowe z borówkami i mąką kukurydzianą

Z podanego przepisu wychodzi 16-17 bardzo delikatnych i wilgotnych babeczek

Co potrzeba:

  • 1/2 szklanki cydru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 350 g borówek (mogą być mrożone)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jeśli macie mrożone borówki, trzeba je przelać na sitku zimną wodą. Nie muszą się rozmrozić, ale powinny być luźne. Jeśli po jednym przelaniu wodą dalej się zlepiają, przelejcie je jeszcze raz. Tak przygotowane borówki zostawiamy do odsączenia. Do miski dajemy cydr, jajka, olej, cukier, ekstrakt cytrynowy, mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy do połączenia składników, dodajemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników. Dodajemy borówki, mieszamy delikatnie. Czekamy 20-30 minut, żeby ciasto się przegryzło, babeczki będą wyższe. Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papierowymi foremkami, wypełniamy je ciastem 0,5 cm od brzegu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰ C na funkcji góra-dół 35 minut.

Smacznego :))

 cydr, mąka tortowa, mąka kukurydziana, borówki, ekstrakt cytrynowy, jajka, babeczki, muffinki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1