Ciasto Krakers bez pieczenia

Ciasto Krakers bez pieczenia


Wielbiciele budyniu będą nim zachwyceni. Delikatna masa z dodatkiem brzoskwiń pomiędzy słonymi krakersami to cudowne połączenie.

Co potrzeba:

  • 2 opakowania krakersów,

  • 1 litr i 1 szklanka mleka 3,2%,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

  • 200 g masła,

  • 4 żółtka,

  • 1 szklanka mąki tortowej,

  • 1 budyń waniliowy bez cukru,

  • 1 puszka brzoskwiń,

Wykonanie:

Gotujemy 1 litr mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W międzyczasie mieszamy pozostałe mleko z budyniem w proszku, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy płomień i gotujemy całość na bardzo małym płomieniu, aż do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć. Musicie mieszać cały czas żeby nie porobiły się grudki. Odstawiamy masę do przestudzenia przykrywając garnek pokrywką. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, kroimy na kawałki, odsączamy na sicie. Jeśli macie świeże brzoskwinie dajcie je pokrojone od razu do gorącej masy. Na szeroką i dość wysoką blachę (moja ma 35x27 cm) kładziemy papier do pieczenia, a następnie na dnie układamy jedną paczkę krakersów jeden obok drugiego, wylewamy połowę jeszcze ciepłej masy, rozkładamy równomiernie pokrojone brzoskwinie z puszki, przykrywamy resztą masy. Na wierzchu układamy pozostałe krakersy lekko dociskając. Ciasto przenosimy do lodówki. Najlepsze będzie po kilku godzinach, kiedy krakersy zwilgotnieją.

Smacznego :))

krakersy, budyń, brzoskwinie, 

2 komentarze:

  1. Świetne, szybkie ciasto. Pyszności :) Chętnie poczęstowałabym się jedną porcją :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1