Tarta czekoladowa z czereśniami

Tarta czekoladowa z czereśniami

Aromatyczne, lekko czekoladowe


Co potrzeba na ciasto:

  • 125 g masła rozpuszczonego i schłodzonego,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 190 g mąki pszennej tortowej,

  • Szczypta soli,

Co potrzeba do masy:

  • 1/2 szklanki śmietany 18%,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

  • 100 g gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżki mielonych migdałów,

  • 500 g czereśni  bez pestek,

Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Składniki na tartę przekładamy do miski i mieszamy robotem z końcówkami do mieszania, aż do powstania ciasta. Jeśli będzie bardzo suche dodajcie odrobinę mleka w trakcie mieszania. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tarty, aż po brzegi i tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut na funkcję pieczenia góra-dół. W tym czasie przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę, dodajemy jajka, cukier waniliowy, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę, chwilę ubijamy, dodajemy mąkę i ubijamy do momentu powstania jednolitej masy. Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika, na gorącą wysypujemy równomiernie migdały i wykładamy ubitą masę. Wtykamy czereśnie i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :))

czereśnie, migdały, gorzka czekolada, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1