Aromatyczne, lekko czekoladowe
Co potrzeba na ciasto:
- 125 g masła rozpuszczonego i schłodzonego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 190 g mąki pszennej tortowej,
- Szczypta soli,
Co potrzeba do masy:
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 500 g czereśni bez pestek,
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Składniki na tartę przekładamy do miski i mieszamy robotem z końcówkami do mieszania, aż do powstania ciasta. Jeśli będzie bardzo suche dodajcie odrobinę mleka w trakcie mieszania. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tarty, aż po brzegi i tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut na funkcję pieczenia góra-dół. W tym czasie przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę, dodajemy jajka, cukier waniliowy, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę, chwilę ubijamy, dodajemy mąkę i ubijamy do momentu powstania jednolitej masy. Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika, na gorącą wysypujemy równomiernie migdały i wykładamy ubitą masę. Wtykamy czereśnie i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :))
czereśnie, migdały, gorzka czekolada,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1