Do przepisu używamy takiej ilości ogórków, jaką chcemy zakisić. Ważne jest zachowanie proporcji soli do wody. Koper do kiszenia ogórków powinien mieć wytworzone nasiona, ale nie mogą się z niego wysypywać. Ilość czosnku i kopru jest podana na 1 litrowy słoik, natomiast ilość wody wystarczy na więcej słoików. Jeśli jej nie zużyjecie od razu, możecie ją wykorzystać po kilku dniach.
Co potrzeba:
- Małe ogórki gruntowe
- 1 łyżka soli,
- 1 litr wody,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 duże baldachy dojrzewającego koperku
Wykonanie:
Do litrowego słoika wkładamy kolejno baldach koperku, 3 ząbki czosnku, układamy ciasno ogórki, na wierzch dajemy 2 ząbki czosnku, baldach koperku i całość zalewamy do pełna wodą wymieszaną z solą. Jeśli chcemy żeby ogórki zakisiły się szybciej dajemy wodę bardzo ciepłą. Ogórki po 48 godzinach po zalaniu ciepłą wodą są już gotowe do jedzenia.
Smacznego :))
siempre me han gustado estos pepinillos gracias por la receta
OdpowiedzUsuń