Ogórki małosolne

Ogórki małosolne


Do przepisu używamy takiej ilości ogórków, jaką chcemy zakisić. Ważne jest zachowanie proporcji soli do wody. Koper do kiszenia ogórków powinien mieć wytworzone nasiona, ale nie mogą się z niego wysypywać. Ilość czosnku i kopru jest podana na 1 litrowy słoik, natomiast ilość wody wystarczy na więcej słoików. Jeśli jej nie zużyjecie od razu, możecie ją wykorzystać po kilku dniach.



Co potrzeba:

  • Małe ogórki gruntowe

  • 1 łyżka soli,

  • 1 litr wody,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 2 duże baldachy dojrzewającego koperku

Wykonanie:

Do litrowego słoika wkładamy kolejno baldach koperku, 3 ząbki czosnku, układamy ciasno ogórki, na wierzch dajemy 2 ząbki czosnku, baldach koperku i całość zalewamy do pełna wodą wymieszaną z solą. Jeśli chcemy żeby ogórki zakisiły się szybciej dajemy wodę bardzo ciepłą. Ogórki po 48 godzinach po zalaniu ciepłą wodą są już gotowe do jedzenia.

Smacznego :))

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1