Cukinia smażona w ten sposób jest doskonałą przekąską, ale może też być wyjściowym składnikiem do innych dań
Co potrzeba:
- 1 średnia cukinia,
- Przyprawa gyros,
- 1 łyżeczka margaryny lub masła
Wykonanie:
Cukinię myjemy, tniemy na kawałki o takiej szerokości, żeby nam się dobrze wycinało środek, a następnie tniemy je na plastry o grubości ok. 3-4 mm. Plastry rozkładamy na desce i każdy oprószamy dość grubo przyprawą gyros, a następnie odwracamy i oprószamy przyprawą z drugiej strony. Na patelni rozgrzewamy margarynę i układamy plastry cukinii jeden obok drugiego. Plastry nie powinny nachodzić jeden na drugi. Obsmażamy z dwóch stron do momentu zeszklenia. Przekładamy na talerz. Jeśli macie więcej cukinii, smażcie ją porcjami. Cukinię można wykorzystać do TEGO dania.
Smacznego :))
cukinia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1