Sałatka z pomidorem, ogórkiem, cebulką, rukolą i koperkiem

Sałatka z pomidorem, ogórkiem, cebulką, rukolą i koperkiem


Przyjęło się, że nie należy mieszać ogórka z pomidorem, ponieważ pomidor wówczas traci witaminę C. Pamiętajcie, że pomidor to nie jest jedyne źródło witaminy C, więc nawet jeśli zdąży ją stracić, to pozostają jego walory smakowe, a witaminę C znajdziecie np. w rukoli i koperku. Surówka jest tak pyszna, że zostanie zjedzona, zanim witamina C się rozłoży.


Co potrzeba:

  • 4 duże pomidory,

  • 4 większe ogórki,

  • 1 mała cebula,

  • 2 łyżki posiekanej rukoli,

  • 1 łyżka posiekanego koperku,

  • 2/3 szklanki śmietany 18%

  • Sól  morska do smaku,

  • Świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Do miski dajemy ogórki obrane i pokrojone w plasterki, pomidory (ja zawsze obieram) pokrojone w kawałki, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną rukolę i koperek. Dokładnie mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy, dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy i próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco przyprawiona.

Smacznego :))

rukola, śmietana, koperek, ogórek, ogórki, śmietana 18%, cebula

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1