Przyjęło się, że nie należy mieszać ogórka z pomidorem, ponieważ pomidor wówczas traci witaminę C. Pamiętajcie, że pomidor to nie jest jedyne źródło witaminy C, więc nawet jeśli zdąży ją stracić, to pozostają jego walory smakowe, a witaminę C znajdziecie np. w rukoli i koperku. Surówka jest tak pyszna, że zostanie zjedzona, zanim witamina C się rozłoży.
Co potrzeba:
- 4 duże pomidory,
- 4 większe ogórki,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki posiekanej rukoli,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- Sól morska do smaku,
- Świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Do miski dajemy ogórki obrane i pokrojone w plasterki, pomidory (ja zawsze obieram) pokrojone w kawałki, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną rukolę i koperek. Dokładnie mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy, dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy i próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco przyprawiona.
Smacznego :))
rukola, śmietana, koperek, ogórek, ogórki, śmietana 18%, cebula
Pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń