Co potrzeba:
- Ziemniaki średniej wielkości w takiej ilości, żeby się zmieściły na blachę,
- Olej do smażenia,
- 3 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
Wykonanie:
W miseczce mieszamy 8 łyżek oleju, majeranek i Kucharka. Ziemniaki myjemy, nacinamy ostrym nożem w drobne plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dół ziemniaków pozostawiamy w całości, żeby plasterki się nie rozsypały. Blachę polewamy olejem, rozsmarowujemy go po całej powierzchni, układamy ziemniaki nacięciami do góry i każdego ziemniaka pokrywamy obficie mieszanką oleju z przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170°C na 40-50 minut na termoobieg.
Smacznego :))
majeranek
Tak przygotowane ziemniaczki są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię, są w piekarniku. Jestem ciekawa jak wyjdą :)
OdpowiedzUsuń