Pieczone ziemniaki nacinane

Pieczone ziemniaki nacinane



Co potrzeba:

  • Ziemniaki średniej wielkości w takiej ilości, żeby się zmieściły na blachę,

  • Olej do smażenia,

  • 3 łyżki majeranku,

  • 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek

Wykonanie:

W miseczce mieszamy 8 łyżek oleju, majeranek i Kucharka. Ziemniaki myjemy, nacinamy ostrym nożem w drobne plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dół ziemniaków pozostawiamy w całości, żeby plasterki się nie rozsypały. Blachę polewamy olejem, rozsmarowujemy go po całej powierzchni, układamy ziemniaki nacięciami do góry i każdego ziemniaka pokrywamy obficie mieszanką oleju z przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170°C na 40-50 minut na termoobieg.

Smacznego :))

majeranek

2 komentarze:

  1. Tak przygotowane ziemniaczki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je robię, są w piekarniku. Jestem ciekawa jak wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1