Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą



Co potrzeba:

  • 1 kg fasolki szparagowej,

  • 2 łyżki soli,

  • 1/2 kostki margaryny lub masła,

  • 4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Fasolce obcinamy końce, płuczemy ją, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy 2 łyżki soli, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu, aż fasolka będzie miękka. Trwa to mniej więcej 20-30 minut w zależności od fasolki. Ugotowaną fasolkę przelewamy na sitko. W czasie, kiedy fasolka obcieka, na małą patelnię dajemy margarynę lub masło i roztapiamy ją na dużym płomieniu. Dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.  Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane. W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest bliski. Kiedy poczujecie w trakcie mieszania pod łyżką chrupiące grudki, jakbyście mieszali ziarnka piasku, wówczas bułka jest gotowa. Fasolkę przekładamy na talerze i polewamy usmażoną bułką.

Smacznego :))

bułka tarta, fasolka szparagowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1