Co potrzeba:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 2 łyżki soli,
- 1/2 kostki margaryny lub masła,
- 4 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Fasolce obcinamy końce, płuczemy ją, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy 2 łyżki soli, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu, aż fasolka będzie miękka. Trwa to mniej więcej 20-30 minut w zależności od fasolki. Ugotowaną fasolkę przelewamy na sitko. W czasie, kiedy fasolka obcieka, na małą patelnię dajemy margarynę lub masło i roztapiamy ją na dużym płomieniu. Dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając. Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie ust i języka gwarantowane. W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest bliski. Kiedy poczujecie w trakcie mieszania pod łyżką chrupiące grudki, jakbyście mieszali ziarnka piasku, wówczas bułka jest gotowa. Fasolkę przekładamy na talerze i polewamy usmażoną bułką.
Smacznego :))
bułka tarta, fasolka szparagowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1