Udziec indyka pieczony w paście curry z duszoną papryką

Udziec indyka pieczony w paście curry z duszoną papryką

Udziec wychodzi bardzo soczysty

Co potrzeba:

  • 1 udziec indyka,

  • 2 czerwone papryki,

  • 2 łyżki posiekanej natki selera,

  • 1 łyżka posiekanej mięty,

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 4 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • Olej do smażenia

Wykonanie:

W misce mieszamy pastę curry z solą, selerem i miętą. Indyka myjemy, odsączamy papierowym ręcznikiem i obkładamy pastą curry z każdej strony tak, jak byśmy obkładali gliną. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do rondla dajemy 5 łyżek oleju, wkładamy oblepiony udziec indyka, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut na termoobieg. Po tym czasie odwracamy udziec i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy garnek z piekarnika, przekładamy mięso bez powstałego płynu na talerz i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika, żeby nie wystygło, a garnek stawiamy na palnik. Wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia się papryki. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Mięso porcjujemy i łączymy z papryką.

Smacznego :))

indyk, śmietana 18%,curry, papryka, natka selera, mięta

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1