Udziec wychodzi bardzo soczysty
Co potrzeba:
- 1 udziec indyka,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki posiekanej natki selera,
- 1 łyżka posiekanej mięty,
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
W misce mieszamy pastę curry z solą, selerem i miętą. Indyka myjemy, odsączamy papierowym ręcznikiem i obkładamy pastą curry z każdej strony tak, jak byśmy obkładali gliną. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do rondla dajemy 5 łyżek oleju, wkładamy oblepiony udziec indyka, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut na termoobieg. Po tym czasie odwracamy udziec i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy garnek z piekarnika, przekładamy mięso bez powstałego płynu na talerz i wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika, żeby nie wystygło, a garnek stawiamy na palnik. Wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, smażymy na średnim płomieniu do zeszklenia się papryki. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Mięso porcjujemy i łączymy z papryką.
Smacznego :))
indyk, śmietana 18%,curry, papryka, natka selera, mięta
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń