Jest to przepis na pyszne, delikatne ciasto na biszkopcie pieczonym na blaszce o wymiarach 28 x 36 cm
Co potrzeba:
- Biszkopt upieczony według TEGO przepisu,
Co potrzeba na masę:
- 3 szklanki mleka,
- 4 żółtka,
- 300 g cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 350 g masła miękkiego
Co potrzeba na warstwę z jabłkami:
- 6 jabłek,
- 3 galaretki niebieskie
Co potrzeba na warstwę kokosową:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 100 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu najlepiej dzień wcześniej. Przekrajamy go na dwie części. Robimy masę: Żółtka mieszamy z cukrem do połączenia składników, dodajemy mąkę, mieszamy, dodajemy 1 szklankę mleka, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy, a kiedy zaczyna wrzeć dodajemy wymieszane składniki, zmniejszamy płomień i gotujemy, aż zacznie gęstnieć. Cały czas mieszamy, żeby nie porobiły się grudki. Zestawiamy garnek z palnika i przykrywamy szczelnie folią, ale tak, żeby dotykała bezpośrednio do masy. Zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 1 litrze wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło, dodajemy po 1 łyżce wystudzonej masy i ucieramy w ten sposób całą masę. Nie dajcie od razu za dużo masy do masła, ponieważ się zważy. Połowę gotowej masy wykładamy na dolny biszkopt, rozcieramy ją równomiernie i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, zsuwając go z deski lub papieru. Delikatnie dociskamy. Następnie smarujemy połową pozostałej masy wierzch biszkoptu. Jeśli galaretka zacznie tężeć, na wierzch masy wykładamy cieniutką warstwę galaretki, a do reszty galaretki dajemy starte jabłka, dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto z wyłożoną galaretką wstawiamy również do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła. W tym czasie robimy warstwę kokosową: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i smażymy na małym płomieniu do zrumienienia się kokosu. Uważajcie, ponieważ łatwo się przypala. Gotowy kokos odstawiamy do wystudzenia. Jeśli galaretka z jabłkami jest już prawie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na ciasto, a na wierzch wykładamy pozostałą część masy. Na masę wykładamy wystudzony kokos. Ciasto dajemy na 2-3 godziny do lodówki, żeby masa dobrze zastygła, inaczej ciasto będzie pływać po ukrojeniu.
Smacznego :))
wiórki kokosowe, kokos, galaretka, jabłka, biszkopt
Bardzo efektowne ciasto. Pięknie się prezentuje. Chętnie skusiłabym się na ten kawałek :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda z tą galaretką.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i ta kompozycja smaków ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń