Jest to dość łagodna sałatka, przy tak krótkim gotowaniu składniki pozostają chrupiące
Co potrzeba:
- 4 kg cukinii,
- 1/2 kg cebuli,
- 250 g marchewki,
- 2/3 szklanki octu 10%,
- 1 szklanka oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 i 1/2 łyżki soli,
- 1 główka czosnku
- ziele angielskie po 2 szt. do każdego słoika
Wykonanie:
Cukinię czyścimy z ziaren i miękkiego środka, kroimy w większą kostkę ze skórą, przekładamy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, dajemy do miski z cukinią. Marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, przekładamy do miski z cukinią. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, olej, ocet, cukier, sól, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Najpierw wkładamy składniki bez zalewy, a dopiero na końcu rozlewamy do słoików po równo powstałą zalewę. Na koniec wkładamy do każdego słoika ziele angielskie, zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do wysokości 3/4 słoików i gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy słoiki na blat do wystudzenia.
Smacznego :))
cukinia, cebula, marchewka, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1