Co potrzeba:
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 6 średnich cebul,
- 1 liść laurowy,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka oregano suszonego,
- 1 płaska łyżeczka posiekanego rozmarynu,
- tymianek suszony,
- ostra papryka w proszku,
- czosnek granulowany,
- sól,
- olej do smażenia
Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, rozbijamy z dwóch stron, posypujemy dokładnie solą, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na ogół z kilograma wychodzi 6 plastrów. W międzyczasie kapustę kiszoną kroimy drobniej. Kapusta nie powinna być bardzo odciśnięta, ale z odrobiną płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem dajemy plastry karkówki, ale tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie. Każdy plaster obsmażamy po 1 minucie z każdej strony na średnim płomieniu, usmażone przekładamy do miski. Robimy tak, aż cała karkówka będzie usmażona. Na patelnię dolewamy 5 łyżek oleju i smażymy cebulę do momentu, kiedy się zeszkli. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę oregano, 1 płaską łyżeczkę posiekanego rozmarynu, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy kapustę. Wszystko smażymy 15 minut bardzo często mieszając, na średnim płomieniu. W dużym naczyniu żaroodpornym lub dużej, wysokiej blaszce układamy warstwami kapustę, plastry karkówki, kapustę, plastry karkówki, kapustę. Na wierzch wylewamy powstały płyn z miski po karkówce. Przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 60 minut.
Smacznego :))
karkówka, wieprzowina, kiszona kapusta, cebula,
Pycha , palce lizać 😉
OdpowiedzUsuńCała prawda :)
Usuń