Karkówka wieprzowa w kapuście kiszonej

Karkówka wieprzowa w kapuście kiszonej



Co potrzeba:
  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości,

  • 1 kg kiszonej kapusty,

  • 6 średnich cebul,

  • 1 liść laurowy,

  • 3 szt. ziela angielskiego,

  • 1 łyżeczka oregano suszonego,

  • 1 płaska łyżeczka posiekanego rozmarynu,

  • tymianek suszony,

  • ostra papryka w proszku,

  • czosnek granulowany,

  • sól,

  • olej do smażenia
Wykonanie:

Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, rozbijamy z dwóch stron, posypujemy dokładnie solą, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na ogół z kilograma wychodzi 6 plastrów. W międzyczasie kapustę kiszoną kroimy drobniej. Kapusta nie powinna być bardzo odciśnięta, ale z odrobiną płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem dajemy plastry karkówki, ale tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie. Każdy plaster obsmażamy po 1 minucie z każdej strony na średnim płomieniu, usmażone przekładamy do miski. Robimy tak, aż cała karkówka będzie usmażona. Na patelnię dolewamy 5 łyżek oleju i smażymy cebulę do momentu, kiedy się zeszkli. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę oregano, 1 płaską łyżeczkę posiekanego rozmarynu, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy kapustę. Wszystko smażymy 15 minut bardzo często mieszając, na średnim płomieniu. W dużym naczyniu żaroodpornym lub dużej, wysokiej blaszce układamy warstwami kapustę, plastry karkówki, kapustę, plastry karkówki, kapustę. Na wierzch wylewamy powstały płyn z miski po karkówce. Przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 60 minut.

Smacznego :))

karkówka, wieprzowina, kiszona kapusta, cebula,

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1