Uwielbiam te śledzie za ich czosnkowy smak.
Co potrzeba:
- 800 g śledzi matiasów,
- 1 duża główka czosnku,
- 330 g śmietany 18%
Wykonanie:
Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie do momentu, aż będą pozbawione nadmiaru soli. Powinny być jednak nieco słone, żeby potrawa nie była jałowa. Czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy ze śmietaną, odstawiamy. Śmietana z czosnkiem nie ma jeszcze właściwego smaku, ale nie doprawiajcie jej. W międzyczasie przygotowujemy śledzie. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki ok. 1,5 - 2.0 cm, układamy w misce, zalewamy sosem czosnkowym, nie mieszamy !!! Odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mieszamy i zajadamy.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1