Sos myśliwski jest doskonały do pieczonych mięs, można go również jeść z pieczywem
Co potrzeba:
- 200 g surowego wędzonego boczku,
- 2 garści suszonych grzybów,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki czerwonego półsłodkiego wina,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 3 pełne łyżki masła
Wykonanie:
Grzyby płuczemy w kilkakrotnie zmienianej wodzie, czyste zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy je na 3-4 godziny, a następnie gotujemy 45 minut lub do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości i wielkości wysuszonych grzybów. Grzyby odcedzamy na sitku, ale zostawiamy wodę z gotowania. Na patelni smażymy pokrojony drobno boczek na mniejszym płomieniu, żeby tłuszcz zaczął się wytapiać. Podsmażony boczek przekładamy do miseczki. Na patelnię dodajemy masło, pokrojoną drobniutko cebulę, sól, pieprz, podsmażamy do chwili zeszklenia się cebuli, oprószamy mąką, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy podsmażony boczek, koncentrat pomidorowy, musztardę, smażymy 1 minutę, cały czas mieszamy. Dodajemy wodę z grzybów, wino, mieszamy, gotujemy na średnim płomieniu do momentu, kiedy sos zacznie robić się gęsty. Dodajemy pokrojone drobno grzyby i ogórki kiszone, dokładnie mieszamy i gotujemy 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego :))
boczek, grzyby, musztarda, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1