Łopatka wieprzowa z cukinią i papryką

Łopatka wieprzowa z cukinią i papryką



Co potrzeba:

  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej,

  • 3 duże, czerwone papryki,

  • 2 średnie cukinie,

  • 1 łyżka oregano,

  •  1 łyżka bazylii

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

  • 6 dużych ząbków czosnku,

  • sól,

  • olej do smażenia,

Wykonanie:

Cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na cienkie kawałki. Umytą paprykę kroimy na paski. Łopatkę kroimy wzdłuż włókien na paski, a następnie każdy pasek na cienkie plasterki. Na dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy 7 łyżek oleju, smażymy porcjami mięso. Mięso nie powinno nachodzić na siebie, a płomień powinien być na tyle duży, żeby puszczało jak najmniej soku. W trakcie smażenia odwracamy je kilkakrotnie. Usmażone przekładamy bez tłuszczu do miski. Do smażenia każdej następnej porcji dolewamy 4 łyżki oleju. Po usmażeniu całego mięsa przekładamy je z powrotem na patelnię, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 płaską łyżeczkę soli i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy, smażymy do zeszklenia się cukinii i papryki. Na koniec doprawiamy jeszcze raz solą do smaku.

Smacznego :))

łopatka, wieprzowina, cukinia, papryka, czosnek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1