Co potrzeba:
- 1-1,2 kg łopatki wieprzowej,
- 3 duże, czerwone papryki,
- 2 średnie cukinie,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 6 dużych ząbków czosnku,
- sól,
- olej do smażenia,
Wykonanie:
Cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na cienkie kawałki. Umytą paprykę kroimy na paski. Łopatkę kroimy wzdłuż włókien na paski, a następnie każdy pasek na cienkie plasterki. Na dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy 7 łyżek oleju, smażymy porcjami mięso. Mięso nie powinno nachodzić na siebie, a płomień powinien być na tyle duży, żeby puszczało jak najmniej soku. W trakcie smażenia odwracamy je kilkakrotnie. Usmażone przekładamy bez tłuszczu do miski. Do smażenia każdej następnej porcji dolewamy 4 łyżki oleju. Po usmażeniu całego mięsa przekładamy je z powrotem na patelnię, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 płaską łyżeczkę soli i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę, mieszamy, smażymy do zeszklenia się cukinii i papryki. Na koniec doprawiamy jeszcze raz solą do smaku.
Smacznego :))
łopatka, wieprzowina, cukinia, papryka, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1