Karkówka wieprzowa z papryką i pieczarkami

Karkówka wieprzowa z papryką i pieczarkami



Co potrzeba:
  • 6 dużych plastrów karkówki o grubości 1,5-2 cm (ok. 1 kg)

  • 2 czerwone papryki Ramiro,

  • 800 g pieczarek,

  • 5 ząbków czosnku,

  • sól,

  • pieprz,

  • tymianek
Wykonanie:

Plastry karkówki nacieramy obficie z dwóch stron czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem i tymiankiem, układamy na dużej, wysokiej patelni bez tłuszczu, przykrywamy szczelną pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut, a następnie odwracamy karkówkę na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut pod przykryciem. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Pieczarki obieramy ze skórki, ogonki kroimy w plasterki, a kapelusze na dwie części, przekładamy na patelnię z tłuszczem po mięsie. Smażymy na palniku do zrumienienia się pieczarek, dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy całość 5 minut. Po tym czasie dodajemy upieczone mięso, smażymy całość na małym płomieniu do chwili podgrzania się mięsa.

Smacznego :))

karkówka, wieprzowina, czerwona papryka, pieczarki, czosnek

1 komentarz:

  1. Karkóweczkę uwielbiamy obiłam na różne sposoby

    http://sercemwkuchni.crazylife.pl/2015/03/11/karkowka-marynowana-w-piwie-zapiekana/

    http://sercemwkuchni.crazylife.pl/2015/04/14/kolorowe-szaszlyki-z-karkowka-oraz-batatem-cukinia/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1