Co potrzeba:
- 6 dużych plastrów karkówki o grubości 1,5-2 cm (ok. 1 kg)
- 2 czerwone papryki Ramiro,
- 800 g pieczarek,
- 5 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz,
- tymianek
Plastry karkówki nacieramy obficie z dwóch stron czosnkiem przepuszczonym przez praskę, solą, pieprzem i tymiankiem, układamy na dużej, wysokiej patelni bez tłuszczu, przykrywamy szczelną pokrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut, a następnie odwracamy karkówkę na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut pod przykryciem. Gotowe mięso przekładamy na talerz. Pieczarki obieramy ze skórki, ogonki kroimy w plasterki, a kapelusze na dwie części, przekładamy na patelnię z tłuszczem po mięsie. Smażymy na palniku do zrumienienia się pieczarek, dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy całość 5 minut. Po tym czasie dodajemy upieczone mięso, smażymy całość na małym płomieniu do chwili podgrzania się mięsa.
Smacznego :))
karkówka, wieprzowina, czerwona papryka, pieczarki, czosnek
Karkóweczkę uwielbiamy obiłam na różne sposoby
OdpowiedzUsuńhttp://sercemwkuchni.crazylife.pl/2015/03/11/karkowka-marynowana-w-piwie-zapiekana/
http://sercemwkuchni.crazylife.pl/2015/04/14/kolorowe-szaszlyki-z-karkowka-oraz-batatem-cukinia/