Co potrzeba:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 jajko,
- 200 g masła zimnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- skórka pomarańczowa,
- 8-10 jabłek w zależności od wielkości
Co potrzeba na lukier:
- 1 łyżka śmietany 18%,
- ½ szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Masło kroimy na kawałki, wyrabiamy z mąką, jajkiem, serkiem waniliowym, cukrami, proszkiem do pieczenia. Możecie zrobić to za pomocą robota lub w misce ręcznie. Wyrobione ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, zagniatamy, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię, wkładamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, przekrawamy na dwie połówki, łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Dwie sztuki papieru do pieczenia zaginamy na wielkość blachy, będzie to nasz wzór na wymiar ciasta. Na jednym papierze wałkujemy jedną część ciasta (jeśli jest bardzo lepiące róbcie to przez folię spożywczą) wkładamy do blachy. Do wydrążonych jabłek dajemy po ½ łyżeczki skórki pomarańczowej i układamy na ciasto skórką pomarańczową do dołu. Nie ma obawy, że skórka wyleci, ponieważ jest w syropie i dobrze trzyma się jabłek. Jabłka układamy w rzędach jedno obok drugiego. Drugą część ciasta przekładamy na drugi papier, wałkujemy na wielkość blachy, przekładamy na jabłka odrywając papier od spodu układanego ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 55 minut na funkcji góra – dół. Po wyjęciu ciasta robimy lukier mieszając śmietanę z cukrem, polewamy nim całe, jeszcze bardzo ciepłe ciasto.
Smacznego :))
jabłka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1