Kwaskowy, pachnący, uwielbiany
Co potrzeba:
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 800 g-1000 g łopatki wieprzowej bez kości,
- 2 długie kiełbasy Podwawelskie lub Toruńskie,
- ½ kostki margaryny,
- ½ kostki smalcu,
- 5 dużych cebul,
- 3 pełne garści suszonych grzybów,
- 2 liście laurowe,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy, aż woda będzie chłodna, wówczas odcedzamy, płuczemy kilkakrotnie w letniej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, stawiamy na palnik i czekamy, aż woda się zagotuje. Odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i jeszcze raz zagotowujemy i odcedzamy. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru soli i kwasu z kapusty. Jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę, obgotowujemy ją nawet trzy razy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obsmażamy na rozgrzanej margarynie w garnku, w którym będziemy gotować bigos. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, kiedy delikatnie się podsmaży dodajemy cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy całość, często mieszając, aż cebula się zeszkli, wówczas dodajemy obgotowaną kapustę. Mieszamy dokładnie z mięsem, dodajemy grzyby, smalec, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu 3 godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie, zwłaszcza mięso. W razie potrzeby bigos podlewamy wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bigos jest tym lepszy, im dłużej go gotujemy.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, kiszona kapusta, suszone grzyby, kiełbasa, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1