Śledzie w sosie cebulowym

Śledzie w sosie cebulowym


Bardzo proste w wykonaniu, rewelacyjne w smaku


Co potrzeba:

  • 800 g śledzi matiasów,

  • 2 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej,

  • 1 kubek śmietany 18% (330 g),

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 duża cebula

Wykonanie:

Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie do momentu, aż będą pozbawione nadmiaru soli. Powinny być jednak nieco słone, żeby potrawa nie była jałowa. Cebulę kroimy bardzo drobno, mieszamy dokładnie ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Do miski wkładamy wymoczone śledzie pokrojone na kawałki 2-3 cm, zalewamy sosem, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i zajadamy.

Smacznego :))

śledź, musztarda, matiasy, śmietana, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1