Bardzo proste w wykonaniu, rewelacyjne w smaku
Co potrzeba:
- 800 g śledzi matiasów,
- 2 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 1 kubek śmietany 18% (330 g),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 duża cebula
Wykonanie:
Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie do momentu, aż będą pozbawione nadmiaru soli. Powinny być jednak nieco słone, żeby potrawa nie była jałowa. Cebulę kroimy bardzo drobno, mieszamy dokładnie ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Do miski wkładamy wymoczone śledzie pokrojone na kawałki 2-3 cm, zalewamy sosem, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i zajadamy.
Smacznego :))
śledź, musztarda, matiasy, śmietana, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1