Delikatne, puszyste ciasto pachnące słońcem i truskawkami. Można je jeść bez opamiętania. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm
Co potrzeba:
- 900 g truskawek średniej wielkości
- 5 jajek,
- 200 g miękkiego masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 450,
- 1 łyżka płaska proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki płaskie cukru waniliowego,
- 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Truskawki płuczemy w ciepłej wodzie, odrywamy szypułki i przekładamy na sitko. Masło, cukier i 1 jajko ucieramy w misce na jednolitą masę, dodajemy kolejno po jednym jajku, ucieramy 1-2 minuty. Masa będzie wyglądała jak zwarzona. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy na gładką masę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ¾ ciasta, rozprowadzamy równomiernie. Ciasto będzie dość gęste. Na ciasto układamy truskawki jedna obok drugiej. Do pozostałego w misce ciasta dodajemy mleko, dokładnie mieszamy. Tak rozrzedzone ciasto wykładamy łyżką na truskawki. Róbcie to małymi porcjami, jeśli ciasto nie przykryje wszystkich truskawek, to nic nie szkodzi, w trakcie pieczenia wszystko się wyrówna. Postarajcie się jednak, żeby miejsce za truskawkami przy brzegach dookoła blachy były zalane chociaż odrobiną ciasta, nie będzie się wówczas przypalał sok, który będzie wypływał w trakcie pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 45 minut na funkcji góra-dół.
Smacznego :))
truskawki
Wygląda super, na pewno upiekę jak tylko na ogródku pojawią się moje ekologiczne truskawy :)
OdpowiedzUsuńjejuuu ale ślinka cieknie :D
Witam :) a czy można wykorzystać inne owoce?
OdpowiedzUsuń