Co potrzeba:
- 1,5 kg kurczaka,
- 2 butelki piwa 0,33 l,
- 1 pełna łyżka majeranku,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- sól,
- ostra papryka,
- pieprz
Wykonanie:
Jedną butelkę z piwem moczymy w wodzie, zdrapujemy etykiety, klej zdrapujemy zmywakiem, dopiero wówczas otwieramy piwo. Pamiętajcie, że etykiety na butelce muszą być papierowe !!! W miseczce mieszamy majeranek, 1 płaską łyżeczkę soli, czosnek przepuszczony przez praskę i tą mieszanką nacieramy kurczaka, ale tylko w środku i pod skórą przy szyi i piersiach. Wierzch kurczaka nacieramy obficie solą, papryką ostrą i pieprzem. Nie nacieramy czosnkiem na zewnątrz, ponieważ bardzo szybko się przypala. Tak przygotowanego kurczaka nadziewamy na butelkę z piwem. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyjce kurczaka i być ciasno umieszczona w skórze szyjki. Jeśli jest duża przerwa, możecie skórę na butelce obwiązać nitką. Kurczaka ustawiamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 1 godzinę i 10 minut na termoobiegu. Piwo w trakcie pieczenia zacznie się nagrzewać, pienić i będzie wylatywać na kurczaka, ale nie będzie to bardzo intensywne, dlatego polewajcie kurczaka w trakcie pieczenia piwem z drugiej butelki.
Smacznego :))
piwo
uwielbiam takiego kurczaka
OdpowiedzUsuń