Myślicie, że czosnek to tylko główka i jego ząbki, a reszta idzie na straty? Zatem od dzisiaj zmienicie zdanie, jeśli tylko zainteresujecie się jego liśćmi. Liście czosnku to dokonały dodatek między innymi do sałatek, past, a także do aromatyzowania oleju. Taki olej to doskonały produkt o cudownym aromacie. Ja co rok robię kilkanaście takich butelek.
Co potrzeba:
- 1 l oleju rzepakowego,
- 6 młodych liści czosnku o długości 25-30 cm
Wykonanie:
Z butelki odlewamy tyle oleju, żeby od początku butelki zostało ok. 5 cm wolnego miejsca. Liście myjemy, suszymy, odcinamy suche końce, kroimy w paseczki o szerokości 2-3 mm, wkładamy do czystej z olejem i zakręcamy. Tak przygotowany olej odwracamy kilka razy do góry nogami, żeby liście całe pokryły się olejem, a następnie stawiamy w ciemnym miejscu. Po 2-3 dniach olej nabiera cudownego aromatu i zmienia nieznacznie kolor na zielonkawy. Można go używać do sałatek, duszenia i smażenia. Na początku kilka razy dziennie otwierajcie butelkę, żeby odgazować olej.
Smacznego :))
olej, liście czosnku, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1