Piękny kolor i cudowny zapach. W trakcie robienia tego cukru wydawało mi się, że mam w kuchni czarodziejski różany ogród. Cukier można dodawać między innymi do herbaty, galaretek, budyniu...
Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej (R. centifolia) i róży pomarszczonej (R. rugosa) Przyp."Encyklopedia działkowca" Andrzej Sarwa
Co potrzeba:
- 100 g płatków róży cukrowej
- 2 szklanki cukru
Wykonanie:
Z płatków usuwamy białe końcówki, które zawierają dużo goryczki. Tak przygotowane płatki blendujemy, przekładamy do miski, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Cukier powinien delikatnie się zabarwić i zwilgotnieć. Wówczas wykładamy go na dość dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarniamy i suszymy w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas posiekajcie go łopatką, żeby nie robiły się wielkie grudy. Po kilku dniach, kiedy cukier jest suchy blendujemy ponownie do uzyskania bardziej miałkiego. W trakcie suszenia trochę zmieni się kolor, ale jest to proces naturalny. Gotowy cukier przesypujemy do słoika i zakręcamy, żeby nie wilgotniał. Z płatków róży możecie również zrobić przepyszną konfiturę.
Smacznego :))
róża cukrowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1