Wyobraźcie sobie delikatne pączki lub rogaliki nadziane własnoręcznie przygotowaną, pyszną, cudownie pachnącą konfiturą z róży cukrowej. Prawda, że można się rozmarzyć. Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej (R. centifolia) i róży pomarszczonej (R. rugosa) Przyp.”Encyklopedia działkowca” Andrzej Sarwa
Co potrzeba:
- Płatki róży,
- Cukier,
- Kwasek cytrynowy
Wykonanie:
Z płatków róży obcinamy białe końcówki, które mają dużo goryczki, ważymy. Przygotowujemy tyle samo cukru ile ważą płatki bez końcówek, a ilość kwasku cytrynowego wyliczamy z proporcji:
1 kg płatków + 1 kg cukru + 10 g kwasku
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i siekamy na gładką masę. Jeśli macie makutrę i chcecie się pobawić w ucieranie, jak najbardziej jest to wskazane. W makutrze ucieramy, aż cukier i płatki się rozetrą. Gotową konfiturę przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy, wkładamy do lodówki. Taką konfiturę możecie trzymać nawet rok bez obawy, że się zepsuje. Można ją również zapasteryzować, gotując słoiczki 20 minut w garnku z wodą. Konfitura pod wpływem temperatury może zmienić kolor na brązowy. Konfiturą nadziewamy pączki, dodajemy do herbaty, do lodów, przekładamy i dekorujemy ciasteczka, nadziewamy rogaliki... Z płatków róży możecie również przygotować cukier różany o przepięknym zapachu.
Smacznego :))
róża cukrowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1