Delikatne, maślane w smaku z brzoskwiniową nutą. Babeczki pieczemy w foremkach do tartaletek o średnicy 9 cm, przepis wystarcza na 12 szt.
Co potrzeba:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 6 połówek brzoskwiń z syropu,
- 100 g masła + trochę do posmarowania foremek,
- bułka tarta do posypania foremek
Wykonanie:
Foremki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie obracamy foremką, tak, żeby wgłębienia pokryły się bułką tartą. Nadmiar strzepujemy. Masło roztapiamy i studzimy. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski dajemy jajka, roztrzepujemy je łyżką, dodajemy mleko, cukier, przestudzone masło, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do gładkości masy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy, wykładamy do foremek starając się, żeby w każdej była podobna ilość ciasta. Foremki układamy na kratce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C pieczemy 25-30 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremkach do wystudzenia.
Smacznego :))
brzoskwinie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1